perjantai 6. huhtikuuta 2018

Taveuni - puutarhasaari

Me matkasimme Fidzin pääsaarelta Viti Levulta tänne Taveunille viikko sitten tiistaina. Oltiin selvitelty että simppelein tapa päästä tänne on ehdottomasti lentäen, toinen vaihtoehto olisi ollut noin vuorokauden lauttamatka ja tähän päälle bussimatka Nadista lauttasatamaan. Lento lähti 14.30 iltapäivällä ja olimme kentällä hyvissäajoin, koska meillä ei ollut muutakaan tekemistä hotellista uloskirjauksen jälkeen. Sisäisten lentojen terminaalissa saimme nähdä mielenkiintoisen välienselvittelyn kun kaksi lentoyhtiön työntekijää kävi toisiinsa käsiksi kesken laukkujen vastaanoton - toinen alkoi huutaa "what the fuck man?" ja alkoi hakata kollegaansa käsilaukulla... Ensimmäinen kerta kun näin tällaista tapahtuvan lentokentällä :D




Mitä tulee Fiji Airwaysiin, kuvittelin lentokoneen olevan sellainen mukava pienehkö lentokone perusmukavuuksilla.. Olin väärässä. Lentokone oli pienin jollaisen olin koskaan nähnyt. Yhteensä 19 paikkaisessa potkurikoneessa meitä oli matkustamassa yhteensä seitsemän + kapteeni ja perämies. Turvallisuusohjeet ennen lentoa meille antoi itse kapteeni ja koska istuin etuimpana oli minulla suora näköyhteys ohjaamoon. Itse lento oli rauhallinen mutta se ei estänyt minua pelkäämästä. Luulin koko lennon ajan että kohta lentokoneen potkurit hajoavat ja tipumme Tyyneenmereen. Selvisimme kuitenkin kaikesta hengissä. Vaikka kyseessä olikin elämäni jännittävin lentomatka, tällä lennolla oli myös ehdottomasti kauneimmat näkymät yli Fidzin saarten.


Pikku prutku :D

Ohjaamo oli avonainen, joten näimme mitä ohjaamossa tapahtui lennon aikana

Fidzin saaret olivat kauniin korallin ympäröimät


Elämä täällä Taveunilla on ollut toistaiseksi melko rentoa. Asustelemme pienessä bungalowissa rannalla, hotellissa on meidän lisäksi vain neljä muuta bugalowia joten tunnelma on intiimi ja palvelu henkilökohtaista. Hotellia pyörittää eläkkepäivillään Fidzille muuttanut Uusi-Seelantilainen pariskunta joka myi vanhassa kotimaassaan kaiken ja osti täältä palan maata ja perusti tänne pienen hotellin ja ravintolan hotellin kylkeen.

Kävimme muutama päivä sitten ihailemassa Fidzin kuuluisia koralleja tekemällä kaksi sukellusta. Sukeltaminen täällä Fidzillä on todella kallista, verrattuna esimerkiksi Indonesiaan. Kaksi sukellusta kustansi 130 euroa per nokka - hinta olisi laskenut jos meillä olisi ollut omat maskit, märkäpuvut ja räpylät, sillä kamavuokra lasketaan täällä tankkivuokran päälle erikseen. Vedenalainen maailma oli täällä sanomattakin huikea. GoPro oli mukana sukelluksella mutta videot eivät tee väriloistolle ollenkaa oikeutta koska meillä ei ole kameraan punaista suodinta, joka suodattaisi kuvien sinisyyden oikeisiin väreihin.


Jukka väliuinnilla sukellusten välissä


siellä meikä menee
Koska elämme nyt pääsiäispäiviä, on Taveunin saarikin täynnä pääsiäisvieraita. Ja pääsiäisvierailla tarkoitan paikallisia pääsiäisvieraita. Fidziläiset tulevat pääsiäisen pyhiksi Taveunille tapaamaan sukulaisiaan ja perhettään. Taveunilla on päätien varrella yhteensä 13 kirkkoa, joten uskontoakin on täällä helppo harjoittaa. Fidziläiset ovat pääosin kristittyjä, mutta myös hinduja ja muslimeita on jonkun verran. Paikalliset vieraat majoittuivat sukulaistensa asunnoissa, sekä telttakylässä jonka ohi ajoimme taksila mennessämme ratsastusvaelluksellemme. Paikanpäälle oli rakennettu telttoja ja väliaikaisasutusta vieraille ja sukulaisille.

Aikaisemmassa postauksessa mainitsin Fiji time käsitteen, joka on tälläkin saarella erittäin läsnä. Olimme varanneet hotellin kautta ratsastusretken eräälle aamupäivälle. Kyydin oli määrä tulla klo 9, mutta kello oli lähempänä kymmentä kun taksi lopulta saapui - tätä ennen resortin työntekijä oli soittanut taksille muistutuspuhelun jolloin kuski oli sanonut tulevansa viiden minuutin kuluttua - kuvitella saattaa että tämä viisi minuuttinen ei ollut todellisuudessa viisi minuuttia. Taksimatka oli tämän reissun mielenkiintoisimpia. Taksi oli lattiasta kattoon muovitettu ja takakontti oli täynnä säkeittäin kananruokaa ja haju oli sen mukainen. Myös jalkatilat olivat mudan vuoraamat. Kuskimme kertoi että kaikki fidziläiset tuntevat hänet tällä saarella. Matkan aikana taksikuski pysähtyi kotiinsa ja kävi viemässä sinne ohimennen hieman kananmuonaa ja yritti tiedustella meiltäkin haluammeko pysähtyä siellä taikka täällä. Kun lopulta pääsimme määränpäähän, olivat hevoset odottaneet meitä satulat päällä jo pari tuntia. Viidakkovaellus hevosenselässä sen sijaan oli huikea kokemus. Kiipesimme ylös kukkuloille ja ihailimme maisemia. Oppaamme Jale oli huikea tyyppi ja osasi kertoa kaikkea mahdollista Fidzistä, mitä vain osasimme kysyä. Jale omisti mielettömät tilukset ja kasvatti ammatikseen sekä hevosia, (joita hänellä oli 13) että paikallista kavaa, taro-juurta ja maniokkia. Etenkin taro on melko arvokas kasvi Fidzillä. Ratsastuksen jälkeen istuskelimme Jalen terassilla katsellen merelle ja pääsin käymään myös Jalen kotona sisällä sekä tapaamaan hänen kuusi lastaan.


Saimme ratsastusreissullamme kokoa myös trooppisen rankkasateen joka kasteli meidät läpimäriksi - Fidzin ilmasto tosin myös kuivattaa samantien

Välillä piti hengähtää ja antaa pollenkin pitää pieni tauko ( tämä oli Jalen toive, jotta hän itse sai pitää tauon ;)



Sää täällä Taveunilla on ollut kehno. Joka päivä on satanut armottomasti ja useita kertoja. Aurinkoa emme ole nähneet vielä kertaakaan ilman pilviverhoa - tästä huolimatta on kuitenkin ollut suht lämmin. Fidzillä sykloni, eli trooppinen eteläisen tyynenmeren hurrikaani on vaihteleva vierailija. Ollessamme Taveunilla iski sykloni jälleen Fidzille. Aikaisempi historian pahin sykloni riehui täällä 7.2.2016, jolloin 44 kuoli ja 126 loukkaantui. Useat menettivät kotinsa myös Taveunilla. Meidän reissumme aikana sykloni Josie riehui pääsaarella ja etenkin Nadissa. Taveunilla saimme aprillipäivänä kokea rankkasateita ja puuskittaista tuulta. Poliisi pyysi ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa. Kaikki lennot Nadista oli peruttu ja hotellissa tutustumamme pariskunnan lennot Australiaan oli peruttu jo edeltävänä päivänä. Meitä säälitti kun tiesimme osan paikallisista viettävän aikaa telttakylissä ja pohdimme miten he selviävät ilman että tuuli vie telttoja mukanaan.

Taveunin saarella on mielenkiintoinen historia, sillä Taveuni on ollut Fidzin saarista viimeisin jossa vielä 1800 -luvulla harrastettii kannibalismia. Arviolta viimeinen ihminen nautiskeltiin täällä 1860 -luvun paikkeilla. Kristinuskon saavuttua saarille, myös ihmissyönti hiljalleen loppui. Taveuni on täynnä pieniä luolia, joista on löydetty ihmisenluita! Taveuni eroaa muista Fidzin saarista, sillä täällä ei pääelinkeino olekaan turismi vaan maanviljelys.

Kansainvälinen päivämääräraja eli Meridian kulkee Taveunin saaren läpi. Tällä logiikalla siis toinen puoli saarta elää eri päivämäärää kuin toinen puoli saaresta. Todellisuudessa Meridian ei vaikuta saaren elämään mitenkään ja koko saari elää samaa aikaa kuin Fidzin pääsaarikin. Ajatuksena oli kuitenkin hauska hypätä eilisestä tähän päivään (vaiko huomiseen?) Eräässä kylässä oli tällainen vanha elokuvateatteri joka oli puolittain eilisessä ja puolittain tässä päivässä. 

Taveuni on kaikenkaikkiaan ollut huikea paikka! Ihmiset ovat täällä todella ystävällisiä ja iloisia. Olimme kävelyllä eräänä päivänä ja kulkiessamme pitkin tienvartta, jokainen vastaantulija moikkasi iloisesti "Bula!" ja hymyili ystävällisesti. Lapset katsovat meitä turisteja mielenkiinnolla ja uskaltautuvat moikkaamaan alta kulmien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristä kommentilla :) Kiitos!

10 kysymystä Jenkeistä

Kuusi viikkoa Jenkeissä, mitä jäänyt mieleen? Olemme nyt jättäneet Kalifornian taaksemme ja lensimme San Franciscosta Miamiin muutama päivä ...