torstai 12. huhtikuuta 2018

UNESCON maailmanperintökohde Angor Wat

Tämä postaus oli tarkoitus julkaista tammikuussa, mutta koska puhelin varastettiin ja kaikki kuvat temppeleistä menivät sen mukana, postaan tämän nyt hieman jälkijunassa. Mutta here we go... takaisin Kambodzaan! 

Angor Wat sisäpihaltapäin kuvattuna. Aurinko nousee viiden tornin takaa, joten aamuvarhaisella tästä olisi saanut huikean kuvan. Me emme kuitenkaan jaksaneet lähteä temppeleille neljätä aamulla, vaan saavuimme Angor watille iltapäivällä. 

Angor wat oli paikka johon halusin ehdottomasti päästä reissumme aikana! Olin lukenut etukäteen paljonkin aiheesta ja Angor watin temppeleistä - mikään lukemani ei kuitenkaan vastannut täysin todellisuutta. Tämä oli vain nähtävä omin silmin.

Angor What? Angor wat, eli keskellä Kambodzan sademetsää sijaitseva valtaisa temppeli on rakennettu 1100 -luvulla valtiontemppeliksi sen aikaiselle kuninkaalle. Angor wat on kuitenkin vain yksi temppeli muiden joukossa. Lähialue, joka on yhteensä 400 neliökilometriä suuri, pitää sisällään yli tuhat temppeliä. Angor wat itsessään on suurin jumalille rakennettu rakennus maailmassa. Angor watin aluetta voisi kutsua argeologiseksi huvipuistoksi laajuudensa vuoksi. Alueen muut temppelit ovat rakennettu 900 luvulta eteenpäin ja joka ikinen temppeli, on erilainen kuin toiset. Aika, eikä muisti riittäisi jos kertoisin kaikista temppeleistä ja niiden historiasta, sen vuoksi kerron vain yleisesti.

Otimme siis lennot (20€ per nokka) Phnom Pehnistä Siem Reapin kaupunkiin uudenvuoden tienoilla ja majotuimme Siem Reapin kaupungissa. Angor watin temppelit sijaitsevat muistaakseni vain kymmenen kilometrin päässä kaupungista. Paikanpäälle päästäkseen piti hankkia etukäteen lippu temppeleihin. Kolmen päivän tiketti kustansi 62$ eli 50 euroa. Jos temppeleitä olisi halunnut katsella vain yhden päivän, olisi se maksanut 37$ eli 30 euroa. Me päädyimme viettämään temppeleillä kaksi päivää.


Helpoin tapa päästä kaupungista temppeliin on hankkia itselleen oma tuktuk-kuski. Kuski päiväksi kustansi 15$. Homma toimi siis niin, että kuski tuli aamulla hakemaan hotellilta ja sen jälkeen kyyditsi matkalaiset haluttuun paikkaan. Tuktuk-kuskilla oli suositella kolmea eri reittiä, big tour sisälsi muistaakseni neljä temppeliä sekä Angor watin. Small tour sisälsi muita temppeleitä, jotka olivat hieman kauempana Angor watista. Kolmas tour sisälsi kaikista kauimpana olevat temppelit. Sinne asti emme lähteneet, joten muutama temppeli jäi seuraavalle kerralle.

Sisäänkäynti kohti Bayonia. Vasemmalla edessä olevat kasvot on jälkikäteen restauroitu vastaamaan sitä, millainen portin edessä olevat patsaat aikoinaan olivat 900 -luvulla. 
Suosikkitemppeleitä olivat ehdottomasti Angor wat. Toinen uskomattoman hieno temppeli oli Bayon. Temppelin seinämiä koristi yli 200 hymyilevää kasvoa. Kovinkaan tarkkoja kuvia ei Bayon temppelistä emme saaneet otettua, mutta tarkkasilmäinen voi alemmasta kuvasta bongata hymyileviä kasvoja.

Kuvat eivät todellakaan tee kyseiselle paikalle oikeutta. Kaukaa katsottuna temppeli näytti lähinnä kivikasalta. Kuitenkin sisältä löytyi  upeita yksityiskohtia ja todellakin, mystisesti hymyileviä kasvoja. 
Kolmas mainittavan arvoinen temppeli oli monesta elokuvastakin tuttu Tomb raider temppeli, eli Ta Prohm - jossa siis Tomb raider sekä jokunen muu seikkailuleffa on kuvattu. Ta Phrohmissa mainitsemisen arvoista on siis se, että luonto on ottanut temppelin omakseen. Koska puut ovat kasvaneet temppelin sisään, on osa seinistä romahtanut vuosien saatossa.



Kaikenkaikkiaan Angor wat oli päräyttävä kokemus joka ei varmasti koskaan unohdu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristä kommentilla :) Kiitos!

10 kysymystä Jenkeistä

Kuusi viikkoa Jenkeissä, mitä jäänyt mieleen? Olemme nyt jättäneet Kalifornian taaksemme ja lensimme San Franciscosta Miamiin muutama päivä ...